Isnin, 24 April 2017

Resepi kaswi







Bahan2

2 cwn tpng gndum
1/2 cwb tpng ubi
1 cwn gula
1 cwn gula melaka/merah
5 cwn air
3/4 sudu teh kapur makan

Cara-caranya

  1. Campurkan smua bahan kecuali kpur mkn ke dlm blnder
  2. Lepas tu blnder sehingga sebati
  3. bila dah sebati tapis adunan tadi
  4. Masukkan kapur makan yg telah di campur dgn 3 sudu makan air
  5. Lepas tu kacau adunan dan tapis sekali lagi
  6. Panaskan pengukus 
  7. Tutup pengukus tutup dengan kain
  8. bila air dh mendidih.... masukkan adunan ke dalam loyang yg telah di sapu dengan sedikit minyak
  9. kukus adunan kaswi selama lebih kurang 30minit atau sehingga masak...
  10. jika permukaan ber-air lap air tsebut dengan menggunakan tisu dapur.5 minit t'akhir sblm matikn api buka pnutup pgukus dan kukus kuih kaswi tanpa d ttp untuk mgeluarkn wap nya...bila dh msk sejukkn...bila dh sejuk br d potong dgn mgunakn pisau plastik yg d sapu dgn sdkit mnyak...leps tu salut dgn kelapa putih yg d cmpur dgn sdkit garam..siap






Catat Ulasan