Bahan2
2 cwn tpng gndum
1/2 cwb tpng ubi
1 cwn gula
1 cwn gula melaka/merah
5 cwn air
3/4 sudu teh kapur makan
Cara-caranya
- Campurkan smua bahan kecuali kpur mkn ke dlm blnder
- Lepas tu blnder sehingga sebati
- bila dah sebati tapis adunan tadi
- Masukkan kapur makan yg telah di campur dgn 3 sudu makan air
- Lepas tu kacau adunan dan tapis sekali lagi
- Panaskan pengukus
- Tutup pengukus tutup dengan kain
- bila air dh mendidih.... masukkan adunan ke dalam loyang yg telah di sapu dengan sedikit minyak
- kukus adunan kaswi selama lebih kurang 30minit atau sehingga masak...
- jika permukaan ber-air lap air tsebut dengan menggunakan tisu dapur.5 minit t'akhir sblm matikn api buka pnutup pgukus dan kukus kuih kaswi tanpa d ttp untuk mgeluarkn wap nya...bila dh msk sejukkn...bila dh sejuk br d potong dgn mgunakn pisau plastik yg d sapu dgn sdkit mnyak...leps tu salut dgn kelapa putih yg d cmpur dgn sdkit garam..siap
Tiada ulasan:
Catat Ulasan