Ahad, 28 Mei 2017

IKAN ASAM REBUS








Bahan-Bahan :
  • Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
  • Tomato / kacang bendi / batang keladi
  • Serai - 1 batang (di ketuk)
  • Asam keping (3-4 keping)
  • Sedikit serbuk ikan bilis
  • Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B : untuk di kisar
  • Lada kering (8-10 batang)
  • Bawang merah besar - 1 labu
  • Bawang putih - 2 ulas
  • Belacan - setengah inci
  • Kunyit - setengah inci

Cara-cara :
  1. Didihkan air di dalam periuk
  2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
  3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
  4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi) sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.

Nama lain bagi masakan ini adalah "Lauk Malas".


Sabtu, 27 Mei 2017

RESEPI KERANG REBUS







1kg kerang (telah dicuci)
1 biji bawang merah besar (hiris)
2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa

Campur semua dan masak je sampai kerang terbuka. hehe.

SUP IKAN HARUAN








Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ikan haruan
  • 2 cawan air
  • Bunga cengkih
  • Bunga lawang
  • Kulit kayu manis
  • 1 sudu makan lada hitam – di tumbuk
  • 3 ulas bawang merah – di tumbuk
  • 2 ulas bawang putih – di tumbuk
  • 2 cm halia – di tumbuk
  • 1 keping asam keping
  • Garam secukup rasa
  • Daun bawang dan daun sup di hiris

Cara:
  1. Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
  2. Bilas dengan air dan di tos. 
  3. Panaskan air sehingga mendidih dan Masukkan bawang putih, merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & sup bunjut.
  4. Kemudianmasukkan lada hitam, garam,asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera

Jumaat, 26 Mei 2017

AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN








AYAM:-
  • Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
  • Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
  • Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.
  • Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
  • Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk. Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering. Perap daging paling kurang selama 1 jam.
  • Bakar daging sehingga masak.

MUSHROOM SOS:-

Bahan-Bahan
  • Cendawan butang
  • 1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
  • Sedikit kiub ayam
  • 1 ulas bawang putih (cincang halus)
  • 1/2 tin air (guna tin prego tu)
  • Sedikit minyak

Cara-Caranya:-

  1. Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
  2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
  3. Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
  4. Masukkan sos carbonara.Tambah air.
  5. Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa.Tutup api.

Rabu, 17 Mei 2017

ROTI NAN CHEESE


Sumber resepi : Kamariah Maria




bahan-bahan
  • 1kilo tepung gndum
  • ½cawan plnta
  • ½cawan gula
  • 2½cawan air 
  • 1 sdb mauripan
  • Cheese keping


Cara-cara
  1. Masukn gula dalm air kacau..
  2. Masukn tepung,planta,mauripan dlm bekas gaul sampai sebati
  3. pastu tuang air +gula kedlm tepung sikit2 dn uli sampai tepung x melekat tpi jagn keras bncuhan
  4. tutup ngn kain basah dn perap dlm ½jam.
  5. Bila bncuhan dh naik tumbuk2 kn tepung tu..pastu uli bulat2 besar dn masukn chese kdlm tepung kn cnaikn leper
  6. biar dlm 15 minit pastu msak dlm kuali pan dgn api perlahan
  7. tutup kuali dgn penutup dn bila dah npak masak sapukn ngn majerin...

tu mmbuat roti jdi sedap bau nye...potong dn boleh mkn cicah nn kari dal atau trpulng nk cicah ape aje ....



BLACK FOREST CHEESECAKE CUPCAKES








Bahan-bahan:
A)Crust:
  • 12 keping biskut Oreos- dihancurkan
  • 1 1/2 sudu besar mentega bergaram - dicairkan 

B)Cheesecake:
  • 4.5 oz (3/4 cawan) semi-sweet chocolate chips atau semi-sweet chocolate yang dipotong-potong - dicairkan terlebih dahulu dan disejukkan 
  • 2/3 cawan gula caster
  • 2 sudu besar serbuk koko 
  • Secubit garam
  • 12 oz. cream cheese- dilembutkan terlebih dahulu 
  • 2 biji telur saiz L 
  • 1 teaspoon esen vanila
  • 1/4 cawan heavy cream
  • 1/4 cawan sour cream

C)Topping:
  • 1 tin cherry pie filling
  • 1 1/4 cawan heavy cream
  • 2 1/2 sudu besar gula 
  • Parutan coklat sebagai hiasan 

Cara membuatnya:

Untuk 'crust':
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 160 Celsius. 
  2. Campurkan biskut oreo yang telah dihancurkan dengan mentega yang telah dicairkan. 
  3. Gaul sehingga bahan-bahan ini sebati. 
  4. Masukkan bahan-bahan ini kedalam setiap acuan kek. 
  5. Tekan sedikit supaya ianya padat. 
  6. Kemudian bakar di dalam ketuhar selama 5 minit. 
  7. Keluarkan dan sejukkan terlebih dahulu sebelum di isikan 'filing'. 
Untuk 'filling':
  1. Pukul gula, serbuk koko dan garam terlebih dahulu. Kacau sehingga tiada ketulan serbuk koko kelihatan.
  2. Masukkan pula cream cheese ke dalam campuran tadi, dan pukul sehingga sebati. 
  3. Kemudian masukkan telur satu per satu dan selepas otu masukkan esen vanila. Kacau sehingga sebati.
  4. Kemudian masukkan coklat yang telah dicairkan, kacau sebati. Selepas itu masukkan sour cream dan heavy cream, kacau sebati. 
  5. Selepas itu, ketukkan mangkuk pada meja sebanyak 30 kali untuk mengeluarkan/melepaskan gelembung-gelembung udara.
  6. Agihkan bancuhan dengan sama rata ke dalam acuan-acuan cupcake. 
  7. Kemudian masukkan kedalam ketuhar dan bakar lebih kurang 15-20 minit. Keluarkan dan sejukkan pada suhu bilik selama 1 jam, kemudian balut dengan plastik dan sejukkan di dalam peti ais selama 2 jam.

Untuk topping:
  1. Pukul heavy cream sehingga menjadi 'soft peaks'. 
  2. Kemudian campurkan gula dan pukul sehingga menjadi 'stiff peaks'. 
  3. Paipkan krim ini di atas kek di keliling kek manakala di tengah kek dibiarkan kosong.
  4. Kemudian, isikan bahagian tengah itu dengan cherry filling (lebih kurang 2 sudu besar). 
  5. Tabur parutan coklat di atasnya.

Selasa, 16 Mei 2017

KUEY TEOW LADNA THAI








Bahan:
1 bungkus Kuey Teow 
Sotong 
Udang 
Cendawan Butang
4 helai daun limau purut
2 sudu besar tepung jagung bancuh bersama sedikit air sehingga sebati
4 ulas bawang putih. cincang halus.
1 batang carrot
sedikit baby corn 
5 biji cili padi (pecah2kan.. kalau nak pedas lagi, tambahkan)
sedikit bunga kobis 
sedikit sawi
1 sudu besar taucu 
1 sudu besar sos tiram 
1 sudu besar sos ikan (kalau tak letak pun takpe) 
sedikit kicap
ayam dan daging. (rebus untuk dptkan airnya)
*AIR REBUSAN AYAM & DAGING

Bahan hiasan:
Cili hidup merah dan hijau, 
Limau kasturi 
Daun sup 
Daun Bawang

Cara2 membuatnya:
  1. Gaulkan kicap dengan kuey teow hingga sebati. Perapkan selama 10 minit.
  2. Panaskan kuali/frying pan dan goreng tanpa minyak. Gunakan kuali/frying pan yang non- stick (tidak melekat)..sebab rai tak suka berminyak2 nanti kuah nya.
  3. Angkat dan biarkan seketika.
  4. Tumis bawang putih dan cili padi hingga naik bau. masukkan daun limau purut.
  5. Masukkan ayam dan daging yang ditoskan tadi.
  6. Masukkan sos tiram, taucu dan sos ikan.
  7. Masukkan air rebusan ayam dan daging tadi
  8. Bila dah mendidih, masukkan bunga kobis + jagung + tepung jagung.
  9. Perahkan sedikit limau kasturi
  10. Akhir sekali masukkan udang, sotong dan sawi. masukkan garam kalau tak cukup masin lagi.
  11. Kacau sebati dan biarkan hingga mendidih. angkat. Jangan terlalu lama. nanti sotong dan udang kecut. curahkan kuah ke atas kuey teow tadi..