Sabtu, 13 Mei 2017

IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG








Bahan-bahan:
  • 2 ekor ikan kembung
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 ulas bawang kecil*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • sedikit halia*
  • sedikit air asam jawa
  • 1 biji tomato (dibelah 4)
  • garam secukup rasa
  • air secukupnya

Cara memasaknya:
  1. Blendkan bahan yang bertanda *. 
  2. Masukkan Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa serta air secukupnya ke dalam periuk. 
  3. Apabila sudah mendidih, masukkan garam. 
  4. Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api masukkan buah tomato.
  5. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

Tiada ulasan: