Khamis, 11 Mei 2017

SUP TELUR & CENDAWAN






Bahan-Bahannya
  • 5 biji kentang sederhana besar
  • 6 - 7 kuntum black fungus, rendam sampai kembang
  • 4 - 5 keping fucuk, rendam hingga lembut
  • 30 - 35 tangkai "kincam"
  • 1 cekak soo hoon, potong dan rendam
  • 4 - 5 biji telur
  • 4 ulas bawang putih, diketuk
  • 6 biji bawang merah, dihiris halus
  • 1/2 camca teh serbuk lada hitam
  • 1 ketul kiub pati ikan bilis
  • 1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
  • Garam secukup rasa

Bahan Hiasan
  • Hirisan daun bawang
  • Hirisan daun sup
  • Bawang goreng

Cara membuatnya :
  1. Kentang dikupas, potong 4 setiap biji, cuci dan rendam, cendawan dibuang pangkalnya dan potong2, fucuk dikerat2 kecil dan kincam disimpul setiap satu, cuci dan toskan. Ketepikan.
  2. Panaskan air (anggaran 1 liter) & masukkan bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.
  3. Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi. Masak hingga telur masak dan tidak pecah. Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.
  4. Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu. 
  5. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.


Tiada ulasan: