Khamis, 30 Jun 2016

KERABU PUCUK PAKU SAMBAL BELACAN








Bahan-bahan:
Pucuk paku 2 ikat (celur)
Serai 1 batang (hiris halus)
Kelapa parut 1 cawan (sangai)
Udang kering 5sb (rendam/tumbuk)
Lada merah 3 tangkai (buang biji)
Belacan 2 inci (goreng)
Gula perang (agak2)
Garam

Cara Penyediaan:
  1. Pucuk paku potong pastu rebus batangnya dulu..masukkan daun pastu toskan.
  2. Hiris lada merah pastu tumbuk lumat masukkan belacan.. letak dalam mangkuk..
  3. Tumbuk udang kering hingga lumat, Satukan dengan sambal belacan..
  4. Sangai kelapa parut hingga kuning, tumbuk sekejap..
  5. Akhir sekali satukan kesemua bahan dan masukkan gula perang dan garam
  6. secukup rasa.. gaul sebati

Tiada ulasan: