Rabu, 29 Jun 2016

KUEY TEOW KICAP







Bahan-Bahan
Kuey Teow kecik 1 paket
Ayam 1/2 ekor
Fish ball 
Udang 5 ekor
Daun kucai
Taugeh
Bawang putih goreng
Minyak bawang putih
Kiub pati Ayam
Gula perang
Garam
Halia 2 inci (ketuk)
Bawang putih 3 biji (ketuk)

Bahan Kuah Kicap
Sos tiram 1sb
Kicap pekat manis 2sb
Minyak bijan 2sb
Minyak zaitun 2sb
Lada sulah 1sk
Gula perang 1sb
kiub pati ayam 1

Cara Menyediakan
  1. Campur semua bahan kuah kicap, masak hingga mendidih..taruk air sikit..taruk minyak bawang putih dgn bawang putih tu sekali..kacau2...Letak tepi dulu..
  2. Bawang putih 6 biji..cincang2 pastu goreng hingga kekuningan.,angkat dgn minyak2 sekali..letak tepi dulu
  3. Bawang putih 4 biji..hiris nipis2.,goreng hingga kuning..angkat.. letak tepi dulu.
  4. Rebus Ayam sampai ayam empuk..pastu baru taruk udang dan fish ball, Halia, bawang putih..daun kucai, kiub pati ayam, gula garamsecukup rasa..minyak bijan..kuah lebihkan sikit k.. rasa dulu apa yg kurang k.
  5. Ambik ayam rebusan tadi..siat2 isi ayam, keluarkan udang..
  6. Taruk kuey teow dalam mangkuk..curahkan kuah kicap..hiaskan isi ayam, udang, taugeh, bawang putih goreng, minyak bawang putih.
  7. Hidangkan bersama kuah sup..siap


Catat Ulasan