Selasa, 29 November 2016

DAGING DENDENG MINANG







Bahan-Bahan:
½ kg daging 
5 ulas bawang putih 
5 ulas bawang merah (blender) 
2 batang serai 
1 biji tomato (blender) 
sedikit halia 
cili merah (blender) 
2 sudu besar ketumbar (ditumbuk) 
sedikit garam

Cara Memasak:
  1. Daging direbus dahulu supaya hempuk 
  2. Kemudian air rebusan dibuang 
  3. Rebus sekali lagi dengan paras air yang sama rata dengan daging bersama bawang putih,halia dan ketumbar(yang ditumbuk) 
  4. Sampai air kering angkat daging dan potong lebar-lebar dan tumbuk daging sehingga urat pecah (leper) 
  5. Goreng daging sampai garing ketepikan 
  6. Tumis bahan yang diblender dan titikkan serai masak sampai garing masukkan garam. 
  7. Akhir sekali gaulkan daging bersama dengan sambal dan sedia untuk dihidangkan.
Catat Ulasan