Rabu, 30 November 2016

RESEPI AYAM KICAP MADU MUDAH








Bahan-bahannya :
● 5 ketul ayam
● 3 sudu makan kicap pekat
● 3 sudu makan sos tiram
● 1 sudu makan kicap masin
● 3 sudu makan madu
● Sedikit minyak

Cara-cara
  1. Ayam dipotong kecil/sederhana. 
  2. Bersihkan ayam, masukkan kicap pekat, sos tiram dan kicap masin, gaulkan sehingga rata.
  3. Panaskan minyak atas kuali, dgn api yg kecil, masukkan ayam, tutup kuali sehingga ayam tu nampak agak-agak dah masak.
  4. Kuatkan api supaya air dalam kuali sedikit kering.
  5. Masukkan madu, gaul rata, rasakan masin manisnya (boleh tambah bahan-bahan kicap/madu mengikut selera masing-masing).
  6. Gaul sampai air dlm kuali betul-betul kering, sedia untuk dihidangkan.


Tiada ulasan: