Sabtu, 26 November 2016

SUP BAYAM DGN CENDAWAN








BAHAN-BAHAN: 
2 ikat sayur bayam 
150gm cendawan tiram 
1 genggam udang kering-direndam 
2 biji bawang kecil 
2 ulas bawang putih 
2 sudu sos tiram 
1 sudu kecil minyak bijan 
air secukupnya untuk kuah sup 
Garam secukup rasa 

CARA MEMASAK : 
  1. Kupas semua bawang dan dimayang halus , potong sayur bayam dan rendam udang kering dalam air panas sehingga lembut kemudian ditos dan ketepikan . Tumbuk semua bawang dengan udang kering sehingga lumat.
  2. Bersihkan cendawan kemudian disiat-siat menjadi kecil . Panaskan sedikit minyak dalam frying pan dan tumis semua bahan yang ditumbuk sampai layu . Masukkan air , sos tiram , minyak bijan dan kacau biar mesra serta biar sampai kuah hampir mendidih .
  3. Bila kuah dah nak mendidih boleh dimasukkan semua sayur bayam dan cendawan kemudian terus kacau . Boleh la dirasa jika kurang masin boleh ditambah garam , bila sayur bayam dah masak boleh la ditutup api dapur .

Tiada ulasan: