BAHAN-BAHAN:
300gm kuetiaw | dicuci
100gm bawang putih | dikisar
200gm kubis bunga
100gm sawi
100gm lobak merah | dihiris
200gm isi ayam | dihiris
50gm sotong | dihiris
4 batang cili merah | dihiris
200gm udang | dihiris
1 sudu makan kicap pekat
100gm sos tiram
100gm stok ayam
50gm bawang goreng
30gm gula
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya
CARA MEMASAK:
- Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga wangi.
- Selepas itu masukkan isi ayam, udang dan sotong. Kacau rata sehingga sebati.
- Selepas itu masukkan kubis bunga, lobak merah dan sawi. Kacau seketika.
- Masukkan air, kicap pekat, stok ayam, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi sehingga mendidih.
- Apabila sudah mendidih dan pekat, masukkan kuetiaw tadi. Gaul sehingga rata.
- Angkat dan sedia dihidangkan.
Sumber : Rasa/karangkraf
Tiada ulasan:
Catat Ulasan