Bahan:1.5kg daging batang pinang dipotong kecil.. basuh dan toskan
1 bungkus sup bunjut
3 biji kentang dipotong 4
1/2 biji karet dipotong ikut suka
daun sup bawang potong kecil
bawang goreng
Bahan tumis:7 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
2 inci halia*
3 batang akar pokok daun sup*
2 batang serai dititik
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
2 sudu lada hitam biji.. tumbuk lumat
garam & aji
Cara:
- rebus daging bersama sup bunjut dalam periuk.. dengan api perlahan..
- tumbuk bahan2 yang bertanda (*).. panaskan minyak dalam kuali..
- tumiskan bahan yang telah ditumbuk dan bahan2 untuk ditumis yang lain hingga kekuningan.. tutup api..
- masukkan bahan tumis kedalam periuk daging..
- masak daging hingga lembut.. rasa garam dan aji secukup rasa..
- masukkan kentang.. bila kentang dah lembut masukkan pula karet..
- hidangkan sup dalam mangkuk dan taburkan dengan daun sup bawang dan bawang goreng..
Sumber
Tiada ulasan:
Catat Ulasan