Bahan-bahanya :
● 1 kg bahu kambing - dipotong dadu sebesar 2.5 cm.
● 125 g minyak sapi
● 1 kuntung bunga lawang
● 1 camca adas
● 1 camca kakas
● 5 cm kayu manis
● 20 ulas bawang merah (dihiris nipis)
● 2 camca serbuk rempah kari
● 8 ulas bawang putih
● Sedikit air (digaul menjadi pes)
● 5 batang lada hijau (digiling)
● 5 batang lada merah(digiling
● 2.5 cm kunyit hidup(digiling)
● Gram secukup rasa
● 450 ml pati santan
● 2 biji kentang - dipotong empat jika suka
Cara-caranya :
- Panaskan minyak sapi dalam kuali besi dan masukkan kesemua rempah kering tadi. Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih.
- Kecilkan api dan mask sehingga layu. Masukkan rempah kari dan kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah digiling pes dan pes kunyit.
- Masukkan daging dan garam secukup rasa. Goreng sehingga rata. Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. Kecilkan api dan biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga daging tu empuk. Akhir sekali masukkan kentang jika suka. Rasa garamnya dan matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan