Sabtu, 2 Julai 2016

RESEPI KARI KAMBING








Bahan-bahanya :
● 1 kg bahu kambing - dipotong dadu sebesar 2.5 cm.
● 125 g minyak sapi
● 1 kuntung bunga lawang
● 1 camca adas
● 1 camca kakas
● 5 cm kayu manis
● 20 ulas bawang merah (dihiris nipis) 
● 2 camca serbuk rempah kari
● 8 ulas bawang putih
● Sedikit air (digaul menjadi pes)
● 5 batang lada hijau (digiling)
● 5 batang lada merah(digiling
● 2.5 cm kunyit hidup(digiling)
● Gram secukup rasa
● 450 ml pati santan
● 2 biji kentang - dipotong empat jika suka

Cara-caranya :
  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali besi dan masukkan kesemua rempah kering tadi. Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih. 
  2. Kecilkan api dan mask sehingga layu. Masukkan rempah kari dan kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah digiling pes dan pes kunyit. 
  3. Masukkan daging dan garam secukup rasa. Goreng sehingga rata. Masukkan santan dan kacau sehingga mendidih. Kecilkan api dan biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga daging tu empuk. Akhir sekali masukkan kentang jika suka. Rasa garamnya dan matikan api.

Catat Ulasan