Bahan-bahan:
1 kg daging (potong nipis-nipis)
Bahan tumis:
4 biji bawang merah (hiris)
2 biji bawang putih (hiris)
2 biji bawang besar Bombay (hiris kasar)
125ml kicap pekat
5sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
Sedikit air asam jawa
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan kisar:
3 biji bawang besar Bombay
4 biji bawang putih
5sm halia
4 sudu makan cili giling (ikut citarasa)
1 sudu teh serbuk ketumbar
1 sudu teh jintan manis
Cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan bahan tumisan lain kecuali hirisan bawang besar. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan daging dan air secukupnya sehingga daging menjadi empuk. Masukkan pula kicap pekat dan air asam jawa, biarkan kuah memekat.
- Perasakan dengan garam dan masukkan bawang yang tekah dihiris kasar.
- Hidangan sedia dinikmati.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan