Selasa, 9 Ogos 2016

SIAKAP STIM LIMAU







Bahan
  • Siakap saiz sederhana.
  • Limau nipis sebiji. (separuh buat jus and campur dlm tu- hiris dlm 3/4 utk letak atas n bawah ikan)
  • Sos tiram 2 sudu setengah.
  • Sos ikan 2 sudu.
  • Halia 2cm-racik halus
  • Bawang putih 3 ulas.-racik halus
  • Batang sederi - racik halus
  • Daun sup-racik halus
  • Daun bawang-racik halus
  • Serai sebatang hiris nipis
  • Lada besar racik halus-halus
  • Minyak masak 2sudu 
  • Air 1cawan
  • Daun limau purut sehelai- racik halus
  • Optional *lada kecil/lada sulah-if nak pedas
  • Garam, gula secukup rasa okay. Tak letak pn takpe actually sebab dah ada sos tiram and sos ikan :)

Cara-cara
  1. Lumur semua. 
  2. Masuk dlm Pemanggang Ajaib. Air pun masuk sekali tapi not too much. Cukup sekadar nak buat kuah. Sebab dia akan recycle je air yg ade utk kukus. Pemanggang ni dia terkatup rapat, so mmg wap dia kat dlm tu je pusing-pusing hehe
  3. Boil dalam 15-20 minit. Jgn Lama nanti overcooked tak sedap.

Siap!


Catat Ulasan