Khamis, 4 Ogos 2016

Kek lapis cheese










Bahan-bahan:
1 Bungkus biskut marie ikut perisa yang anda suka (original/chocolate/coffee)
1 Cawan susu segar
250gm Cream cheese
100gm Whipping cream non-dairy
3 Sudu besar gula castor
1 Sudu besar gelatin halal
50ml air panas

Hiasan:
Chocolate rice

Cara membuatnya:
  1. Putar cream cheese dgn gula hingga kembang. Dalam bekas yang berlainan putar whipping cream hingga kembang kental. Campurkan kedua-dua adunan dan gaulkan dengan spatula.
  2. Cairkan gelatin dgn air panas. Bila telah hancur tapis dan masukkan dalam adunan tadi. Kacau hingga rata dan sebati.
  3. Sediakan bekas/loyang dilapik dengan aluminium foil atau kertas minyak keseluruhannya agar mudah ditarik keluar bila keras nanti.
  4. Panaskan susu seketika kemudian angkat. Celupkan biskut marie sekejab jgn sampai lembik.
  5. Lapiskan satu persatu dgn adunan cream cheese tadi sehingga habis, lapisan cheese yg terakhir.
  6. Taburkan chocolate rice di atas lapisan cheese.
  7. Bekukan dalam 1-2jam dalam peti ais. Bila keras bolehlah dikeluarkan dan dipotong.

Tiada ulasan: