BAHAN-BAHAN:
5 keping daging bahagian tenderloin
5 batang serai
250 ml santan
1 sudu makan beras | dikisar hancur bersama sedikit air
2 ulas bawang merah | dikisar
1 ulas bawang putih | dikisar
1 cm halia | dikisar
3 cm serai | dikisar hancur
1 sudu teh kunyit
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
5 batang lidi
CARA MEMASAK:
- Panaskan sedikit air dan masukkan semua bahan kisar.
- Kemudian masukkan daging. Biar mendidih sehingga empuk.
- Masukkan pula santan. Kacau sekejap.
- Kemudian masukkan serbuk kunyit, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biar hingga kuah pekat.
- Setelah masak, ambil daging tadi dan balut dengan serai serta cucuk kemas dengan lidi.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan