Bahan-Bahan:
3 mangkuk nasi putih
1 labu bawang besar - didadu
4 ulas bawang putih - cincang
200 gm isi ayam - potong kecil-kecil (boleh diganti daging cincang n sotong)
1 sudu besar lada hitam yang telah dikisar
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 biji kobis ungu - dihiris halus (boleh diganti daun salad dan hirisan tomato)
1/2 biji capsicum kuning - didadu (boleh diganti cili merah di potong halus)
1 tin cendawan butang - dibelah 4
3 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
sedikit minyak utk menggoreng
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan lada hitam kisar dan serbuk lada sulah. Kacau.
- Masukkan isi ayam, cendawan dan kicap cair, kacau.
- Masukkan lada benggala dan juga nasi putih. Kacau rata.
- Masukkan garam secukup rasa. Kacau semua biar sebati.
- Bila nasi nampak berasap, masukkan pula kobis ungu. Kacau sekejap, jangan sayur terlalu layu.Tutup api.
- Hidangkan panas-panas dengan sedikit kobis ungu sebagai ulam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan