Jumaat, 5 Ogos 2016

Nasi Goreng Ayam








Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi ayam (lebihkan kalau nak tambah)
1/2 ekor ayam yang telah diperap dengan kicap dan sup
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar kicap perapan ayam
2 sudu besar sos nasi ayam
1 sudu teh sos tiram
sayur campur (jagung, kacang peas, karot)-secukupnya
1 biji telur
1/4 cawan isi ayam dipotong kecil-kecil
3 ekor udang harimau
1 mangkuk sup

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan isi ayam. Gorengkan seketika. Kemudian, terus masukkan bawang merah dan putih dan tumis hingga wangi.
  2. Masukkan sos, kicap dan sos tiram. Kacau sebentar. Masukkan sayur campur, udang dan 1/4 cawan sup ayam. Pecahkan telur.
  3. Masukkan nasi dan gaul hingga sebati. Tambahkan garam jika perlu. Jika telah cukup rasa, tutup api dan hidangkan bersama ayam, sos, ulaman dan sup.
***Gorengkan ayam yang telah diperap dan potong ikut citarasa. Hidangkan bersama nasi


Catat Ulasan