Bahan-bahan:
1 mangkuk nasi ayam (lebihkan kalau nak tambah)
1/2 ekor ayam yang telah diperap dengan kicap dan sup
2 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dimayang
1 sudu besar kicap perapan ayam
2 sudu besar sos nasi ayam
1 sudu teh sos tiram
sayur campur (jagung, kacang peas, karot)-secukupnya
1 biji telur
1/4 cawan isi ayam dipotong kecil-kecil
3 ekor udang harimau
1 mangkuk sup
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan isi ayam. Gorengkan seketika. Kemudian, terus masukkan bawang merah dan putih dan tumis hingga wangi.
- Masukkan sos, kicap dan sos tiram. Kacau sebentar. Masukkan sayur campur, udang dan 1/4 cawan sup ayam. Pecahkan telur.
- Masukkan nasi dan gaul hingga sebati. Tambahkan garam jika perlu. Jika telah cukup rasa, tutup api dan hidangkan bersama ayam, sos, ulaman dan sup.
***Gorengkan ayam yang telah diperap dan potong ikut citarasa. Hidangkan bersama nasi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan