Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap – bersihkan
- Tepung jagung
- Minyak untuk mengoreng
BAHAN KISAR
- 8 biji bawang kecil
- 3 ulas bawang putih
- 2 biji bawang besar
- 2 inci halia
- 1/2 inci belacan
- 15 – 20 batang cili padi
- 2 – 3 biji bawang besar – hiris bulat
- 1 sudu kecil sos tiram
- 1 sudu kecil kicap pekat
- 1 cawan sayur campur
- 1 sudu besar Maggi® CukupRasa™
- Gula secukup rasa
- Air secukupnya
Cara-cara
- Bersihkan ikan siakap dan toskan. Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga rata.
- Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali yang lain, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing dan naik bau. Kacau rata.
- Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau lagi dan biarkan seketika. Tambah sedikit jika kuahnya pekat.
- Masukkan pula sayur campur dan bawang besar yang telah dihiris. Kacau rata.
- Perasakan dengan Maggi Secukup Rasa dan gula secukupnya. Sesuaikan kepekatan kuahnya. Tambah air lagi jika kuah pekat. Matikan api.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan