Rabu, 10 Ogos 2016

SIAKAP MASAK UJANG








Bahan-bahan

  • 1 ekor ikan siakap – bersihkan
  • Tepung jagung
  • Minyak untuk mengoreng
BAHAN KISAR
  • 8 biji bawang kecil
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang besar
  • 2 inci halia
  • 1/2 inci belacan
  • 15 – 20 batang cili padi
  • 2 – 3 biji bawang besar – hiris bulat
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 cawan sayur campur
  • 1 sudu besar Maggi® CukupRasa™
  • Gula secukup rasa
  • Air secukupnya
Cara-cara

  1. Bersihkan ikan siakap dan toskan. Lumurkan garam dan tepung jagung sehingga rata.
  2. Panaskan minyak. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali yang lain, tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar tadi sehingga garing dan naik bau. Kacau rata.
  4. Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau lagi dan biarkan seketika. Tambah sedikit jika kuahnya pekat.
  5. Masukkan pula sayur campur dan bawang besar yang telah dihiris. Kacau rata.
  6. Perasakan dengan Maggi Secukup Rasa dan gula secukupnya. Sesuaikan kepekatan kuahnya. Tambah air lagi jika kuah pekat. Matikan api.


Tiada ulasan: